Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου συνοδευόμενος από τους βουλευτές Φθιώτιδας, κ.κ. Καραναστάση Απόστολο και Μιχελή Αθανάσιο, επισκέφθηκε χθες τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου – Θερμοπύλες» στην Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας στο πλαίσιο περιοδείας του στον νομό Φθιώτιδας.

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν επίσης οι : κ. Γαλλής Στυλιανός πρόεδρος του «Α.Σ Φιστικοπαραγωγών Μάκρης», ο κ. Πρασσάς Κωνσταντίνος πρόεδρος του Α.Σ Φιστικοπαραγωγών Στεφανοβίκειου-Μαγνησίας, ο κ. Μπλιάτσος Κωνσταντίνος, πρόεδρος της Γεωργικής Ανάπτυξης Α.Ε., ο κ. Ζανιάς Αθανάσιος αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α και ο κ. Βάγιας Νικόλαος διευθυντής του γραφείου του Υπουργού, καθώς και αρκετοί παραγωγοί μέλη και των 3 συνεταιρισμών.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου - Θερμοπύλες κ. Χονδρόπουλος Γιάννης, ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού τους επισκέπτες και στην συνέχεια ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με ένα ενδιαφέρον θεματολόγιο όπου ο υπουργός αρχικά ανακοίνωσε πως την επόμενη χρονιά (2018), οι καλλιεργητές ακροδρύων (φιστικιών, αμυγδάλων, καρυδιών, φουντουκιών και κάστανου), θα εισπράξουν συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 13,33 €/στρέμμα. Επίσης, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της αξιοποίησης των σχεδίων βελτίωσης  και του ΚΕΓΕ Βαρδατών για την εκπαίδευση των νέων αγροτών. Ανακοίνωσε ακόμη την επέκταση του προγράμματος απονιτροποίησης σε περιοχές του νομού Φθιώτιδας. Τέλος, πρόσθεσε πόσο σημαντικό είναι για τους αγρότες να είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου – Θερμοπύλες» παρουσίασε εκ μέρους και των άλλων 2 Συνεταιρισμών, τα προβλήματα που οι συνεταιρισμοί φιστικοπαραγωγών αντιμετωπίζουν καταθέτοντας υπόμνημα στον υπουργό, υπογεγραμμένο και από τους 3 προέδρους των συνεταιρισμών Μώλου, Μάκρης και Στεφανοβικείου. Εξήγησε δε πως εμπόδιο σε όλη αυτή τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται, αποτελεί το παραεμπόριο που ανθεί, λόγω της τεράστιας αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών, βάζοντας φρένο στην ανάπτυξη του υγιούς και καθαρού εμπορίου, με άμεσο κίνδυνο το κλείσιμο των συνεταιρισμών. Επίσης τόνισε το πρόβλημα των εργοσήμων και της έλλειψης νόμιμων αλλοδαπών εργατών γής. Ζήτησε την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου, με μια σειρά μέτρων που θα αποβλέπουν στην ενίσχυση των μελών των συνεταιρισμών με κυριότερο την μείωση των φορολογικών συντελεστών τουλάχιστον στο μισό και τόνισε πως οι συνεταιρισμοί είναι το μέλλον της αγροτικής οικονομίας και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην μείωση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Ζήτησε επίσης την αύξηση των ελέγχων των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΔΟΕ, ΕΦΕΤ, ΔΑΟΚ, ΟΠΕΓΕΠ), για την βελτίωση του υγιούς ανταγωνισμού. Επίσης τέθηκε το θέμα των φυτουγειονομικών απαιτήσεων που μέχρι τώρα απαιτούνται από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, σε περίπτωση εξαγωγής από τον εξαγωγέα και κατά συνέπεια απο τον εκάστοτε πελάτη της τρίτης χώρας,  με κίνδυνο την απώλεια πελατών και συνεπώς και εξαγωγών σε τέτοιους καιρούς. Στην συνέχεια ακολούθησε διαλογική συζήτηση όπου κατατέθηκαν εκατέρωθεν απόψεις και ο Υπουργός προσπάθησε να απαντήσει στην πλειονότητά τους.

Η επίσκεψη έκλεισε με δέσμευση όλων των πλευρών για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.