DSCN8350

Ο Συνεταιρισμός μας ιδρύθηκε για την όσο το δυνατόν πολύπλευρη & καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών του, αλλά και των συνεργαζόμενων παραγωγών, στον καλύτερο δυνατό βαθμό (από πλευράς αγοράς εφοδίων, εγκρίσεων απαραίτητων φυτοφαρμάκων, συμβουλών και οδηγιών πάνω στην καλλιέργεια της φιστικιάς και τέλος την καλύτερη διάθεση του προϊόντος μας).
Στόχος της επιστολής αυτής είναι να ενημερώσει τους φιστικοπαραγωγούς των γύρω νομών σχετικά με την δυνατότητα απλής συνεργασίας μαζί μας, ή και εγγραφής στην Οργάνωση Παραγωγών μας.

Ο συνεταιρισμός μας αποτελείται από 70 μέλη και συνεργάτες, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε 3 νομούς ( Φθιώτιδας, Λάρισας & Εύβοιας), και ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το φιστίκι σε όλα του τα στάδια και όλο τον χρόνο, δηλαδή σε όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας του φιστικιού, από την ανθοφορία της μιας χρονιάς μέχρι την ανθοφορία της άλλης χρονιάς, με συμβουλές και οδηγίες σε όλα τα καλλιεργητικά στάδια για λίπανση, φυτοπροστασία, συγκομιδή,  αποφλοίωση & ξήρανση, αλλά και τους χειμερινούς χειρισμούς ( λίπανση, κλάδεμα, ψεκασμούς), καθώς και την μετά τον παραγωγό πορεία του προϊόντος : (διαλογή, καθαρισμός, ζύγιση, τυποποίηση, συντήρηση & εμπορία του προϊόντος). Το τελευταίο αυτό στάδιο βέβαια το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Συνεταιρισμός.

Μέχρι σήμερα η παρουσία μας σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις :  ANUGA στην Κολωνία, SIAL στο Παρίσι, PRODEXPO στην Μόσχα, TUTOFOOD στο Μιλάνο, PLMA στο Σικάγο, FOODEXPO στην Αθήνα, μας δίνει την δυνατότητα εξεύρεσης πελατών υψηλών απαιτήσεων, οι οποίοι ψάχνουν το ποιοτικό προϊόν και το πληρώνουν σε καλές τιμές.

Για να προσελκύσουμε τους παγκόσμιους αγοραστές – πελάτες , πρέπει να τους αποδεικνύουμε συνεχώς την ύπαρξη από μέρους μας ενός πιστοποιημένου και καθαρού προϊόντος, κάτι που ζητάνε ολοένα και περισσότερο.  Έτσι έχουμε αποκτήσει 4 πιστοποιήσεις ( GLOBALGAB, AGRO 2.1 & 2.2, ISO: 22000/2005 & Π.Ο.Π Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας), αλλά και πέραν αυτών σε κάθε μέλος και συνεργάτη μας διενεργούνται χημικές αναλύσεις υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων στο εισκομιζόμενο προϊόν (κάθε χρόνο), ώστε να διασφαλίσουμε από τη μία τον καταναλωτή για την ποιότητα που τρώει, και από την άλλη χρόνο με τον χρόνο για την αυξανόμενη φήμη και αξιοπιστία του συνεταιρισμού μας.

Πριν την πώληση του προϊόντος λοιπόν ελέγχεται μακροσκοπικά, υγρασιομετρείται και λαμβάνεται δείγμα από ολόκληρη την ποσότητα του για να επακολουθήσει η χημική ανάλυση του και εάν υπάρξει παρουσία απαγορευμένου φυτοφαρμάκου, τότε επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του.

Για τον λόγο αυτό τονίζουμε συνέχεια στα μέλη μας, να προσέχουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούν, τους επισημαίνουμε την πιστή τήρηση στο πρόγραμμα ψεκασμών , το είδος του φαρμάκου και τον χρόνο εφαρμογής που πρέπει να το εφαρμόσουν στην καλλιέργειά τους, ώστε να έχουμε στο τέλος ένα προϊόν που θα είναι απαλλαγμένο υπολειμματικότητας, γεμάτο από θρεπτικά συστατικά και καθαρό από ασθένειες.
Για να το πετύχουμε αυτό όμως, έχουμε καταφέρει  όλα αυτά τα χρόνια, να παίρνουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Υπουργείο Γεωργίας κάθε χρόνο, αρκετών επιπλέον φυτοφαρμάκων , για τα μέλη του Συνεταιρισμού μας τις οποίες εκμεταλλεύονται και οι υπόλοιποι καλλιεργητές φιστικιάς σε όλους τους νομούς καλλιέργειας ανά την χώρα. Με την κίνηση αυτή πετυχαίνουμε να προμηθεύουμε με τα σωστά όπλα για την καλύτερη – στοχευμένη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εχθρών ( ψύλλας) και ασθενειών (βοτρυοσφαίρειας) της φιστικιάς τα μέλη μας, ώστε έχοντας την κάλυψη της πολιτείας, να παρέχουμε την καλύτερη & οικονομικότερη φυτοπροστασία με την μικρότερη υπολειμματικότητα στο προϊόν μας.

Ενδεικτικά λοιπόν σας αναφέρουμε τις τιμές εκκαθάρισης που απόλαυσαν οι παραγωγοί – μέλη μας καθώς και όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας , την παρελθούσα χρήση 2017-18, απ’ όπου έχει παρακρατηθεί το ποσοστό του Συνεταιρισμού και οι οποίες ήταν οι εξής:

Για το ανοικτό φιστίκι Α’ ποιότητας (λευκό κέλυφος) : 7,90 €/ κγ., για το κλειστό φιστίκι : 7,01 €/ κγ., για τον αφρίτη : 3,72 €/ κγ., και για το ανοικτό φιστίκι Β’ κατηγορίας (υποβαθμισμένο – σκάρτο) : 6,82 €/ κγ..
Να σημειώσουμε ότι οι τιμές των μελών μας από το 2011 (χρονιά ίδρυσης του Συνεταιρισμού μας) , ήταν πάντα καλύτερες των τιμών που απολάμβαναν οι παραγωγοί εκτός  του Συνεταιρισμού μας, συγκριτικά βέβαια με το κάθε έτος ξεχωριστά.

Είναι δεδομένο ότι ο συνεταιρισμός πουλάει στις καλύτερες τιμές  της Ελληνικής αγοράς (χονδρικώς μέχρι στιγμής), ασφαλώς πολύ καλύτερα από τον κάθε μεμονωμένο παραγωγό, και ο λόγος που επιτυγχάνεται αυτό η σημασία που δίνουμε στην άριστη ποιότητα του πωληθέντος προϊόντος, αλλά και στην αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ που μας δίνει η ποσότητα που διαθέτουμε.  Έτσι καταφέρνουμε αυτή την τόσο υψηλή τιμή στα μέλη μας , αφού παρακρατηθεί ένα ποσό της τάξης των 0,70€/ κγ., από την τιμή πώλησης, για τα έξοδα λειτουργίας και επενδύσεων του Συνεταιρισμού.

Οι επενδύσεις που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο Συνεταιρισμός μας μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κ.Ο.Α. Οπωροκηπευτικών, και οι οποίες επιδοτούνται με 50-60% είναι δράσεις όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας των μελών του, οι πιστοποιήσεις (ένα μέρος τους), οι αναλύσεις υπολειμμάτων, οι διεθνείς εκθέσεις που συμμετέχουμε, και οι επενδύσεις στον Συνεταιρισμό μας όπως: χώροι αποθήκευσης , μηχανήματα μεταποίησης προϊόντος, ψυκτικοί θάλαμοι, κατασκευαστικές εργασίες, της προβολής μας μέσω διαδικτύου , εξοπλισμός γραφείων κ.α.

Με τα ανωτέρω δεδομένα, όποιος φιστικοπαραγωγός επιθυμεί να γίνει μέλος του Συνεταιρισμού μας, μπορεί να το κάνει ακόμη και για την φετινή καλλιεργητική περίοδο αν θέλει.
Η μερίδα του Συνεταιρισμού είναι 600€ η οποία μαζί με το δικαίωμα εγγραφής που αυτή τη στιγμή είναι 1.700€ φτάνουν συνολικά το ποσό των 1700+600=2.300€ και μπορεί να κατανεμηθεί μέχρι και σε 3 χρόνια για την οριστική εξόφλησή του, ώστε να διευκολυνθεί κάποιος που το επιθυμεί στην αποπληρωμή του.

Επίσης είναι δυνατόν να γίνει και απλή συνεργασία (χωρίς την υποχρεωτική εγγραφή μέλους), με την ενημέρωση ότι η παρακράτηση κατά κιλό είναι ακριβώς ίδια με αυτή των μελών μας, δηλαδή : 0,70 €/ κιλό.
Απαραίτητη προϋπόθεση πάντα η προσκομιζόμενη παραγωγή όποιου επιθυμεί την συνεργασία με τον Συνεταιρισμό, να ακολουθεί ένα πρόγραμμα φυτοπροστασίας από εγκεκριμένα φυτοφάρμακα και να παράγει ένα προϊόν το οποίο θα έχει ανεκτά υπολείμματα αυτών των φαρμάκων ( κάτω από τα όρια υπολειμματικότητας). Στο ενδεχόμενο που το προϊόν του συνεργαζόμενου παραγωγού, βρεθεί από τη χημική ανάλυση, ότι τα επιτρεπόμενα φυτοφάρμακα που έχει χρησιμοποιήσει, είναι πάνω από τα όρια υπολειμματικότητας , (ή χρήση μη εγκεκριμένων φ/φ), τότε θα επιστραφεί πίσω στον ιδιοκτήτη του, με την παρακράτηση του κόστους ανάλυσης & παραλαβής.

Για όλα τα προαναφερθέντα και επειδή οι πελάτες του Συνεταιρισμού μας αυξάνουν κάθε χρόνο, άρα χρειαζόμαστε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντος, (αλλά με διασφαλισμένη ποιότητα), ενημερώνουμε τους φιστικοκαλλιεργητές των όμορων νομών της περιοχής μας, ότι θέλουμε την συνεργασία με νέα μέλη ή και απλούς συνεργάτες στον Συνεταιρισμό μας, όπου θα μας προσδώσουν αφενός μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη για την διεκδίκηση και εξεύρεση καλύτερων & ακριβότερων διεθνών αγορών, άρα και καλύτερων τιμών πώλησης και αφετέρου θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος λειτουργίας και επενδύσεων κατά κιλό πωληθέντος προϊόντος του Συνεταιρισμού μας. Έτσι θα αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του προϊόντος των μελών μας αλλά και των συνεργαζόμενων παραγωγών.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΜΩΛΟΥ - ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ
Οικ. Τετρ. 4Β. ΒΙ.ΠΕ. ΛΑΜΙΑΣ
ΛΑΜΙΑ – ΤΚ:35100
Τηλ.& Φαξ:  22310-68012
Κιν: 6970011350 & 6974822666
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Ζυγομήτρος Βασίλης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.