Το κελυφωτό φιστίκι της περιοχής Μώλου Φθιώτιδας παράγεται  στην ευρύτερη κτηματική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Μώλου, (το οποίο ανήκει πλέον στον νέο διευρυμένο Δήμο Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου), σε μια έκταση περί τα 2.700 στρέμματα, που εκτείνεται από την παραλιακή ζώνη μέχρι και το Δ.Δ. Μενδενίτσας προς τα νότια ορεινά σε υψόμετρο δηλαδή 400-500 μέτρων, ενώ δυτικά καλύπτει όλο το χώρο μέχρι το Δ.Δ. της Αγίας Τριάδας και ανατολικά μέχρι τη Σκάρφεια. Στην έκταση αυτή βρίσκονται φυτεμένα περί τα 50.000 φιστικόδενδρα που παράγουν περί τους 300-350 τόνους κελυφωτό φιστίκι (υπό πιστοποίηση ΟΠΕΓΕΠ περί της προστατευόμενης ονομασίας Προέλευσης - ΠΟΠ), το οποίο διοχετεύεται κάθε χρόνο μέχρι τώρα στην Ελληνική επικράτεια χωρίς καμία επίσημη ταυτότητα, προς κατανάλωση από  εμπόρους.

  Ας σημειωθεί εδώ ότι το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας, έχει ταυτότητα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), από το 1994, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί από την παραγωγική βάση του Nομού επαρκώς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει μέχρι πρίν 3-4 χρόνια να καταργηθεί και από την Ευρωπαική Ένωση.

«Ο Συνεταιρισμός παραγωγών κελυφωτού φιστικιού Μώλου Φθιώτιδας» είναι 5 χρονών και αποτελείται απο 70 μέλη τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Κεντρικής Φθιώτιδας από την Aμφίκλεια μέχρι το Ελευθεροχώρι και από το Κωσταλέξη του Δήμου Λαμίας  μέχρι  και τα Καμένα Βούρλα, με την πλειονότητά τους βέβαια στο Μώλο. H έκταση που διαθέτουν τα μέλη του είναι περίπου 2.000 στρέμματα με σύνολο δένδρων περί τα 36.000 φιστικόδενδρα, ενώ η παραγωγή του Συνεταιρισμού κυμαίνεται από 150-300 τόνους  περίπου κελυφωτού φιστικιού. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη των μελών του, να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του προϊόντος τους, προωθώντας το μόνοι τους, στον Έλληνα καταναλωτή, με διαφανείς διαδικασίες και ελεγμένη ποιότητα, χωρίς την παρέμβαση τρίτων, με τελικό στόχο την μεγαλύτερη ωφέλεια και για  τους  δύο.

  Ο Συνεταιρισμός χρησιμοποιεί ασφαλώς την ταυτότητα του προϊόντος δηλαδή την ιδιαίτερη ονομασία «κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας », που τόσα χρόνια επιμελώς κάποιοι δεν άφηναν να αναδειχθεί χρησιμοποιώντας τον όρο που ήθελαν, δηλαδή «το φιστίκι Αιγίνης», καταδικάζοντας έτσι στην αφάνεια όλα αυτά τα χρόνια ένα brand name, που στα χέρια των παραγωγών του Νομού μας, θα είχε αποδειχθεί ισχυρό όπλο αν ήθελαν να το εκμεταλλευτούν.

  Με το όνομα λοιπόν αυτό σαν πολιορκητικό κριό, ο Συνεταιρισμός διασφαλίζει από τη φετινή κιόλας χρονιά αφενός την ποιότητα παραγωγής του προϊόντος  των μελών του, αφετέρου δε, τον καταναλωτή ως προς την υπολειμματικότητα των φυτοφαρμάκων και την παρουσία αφλατοξινών στον καρπό, έλεγχοι οι οποίοι πραγματοποιούνται σε κάθε παραγωγό.

  Επίσης η συσκευασία θα γίνεται (με πλήρη ιχνηλασιμότητα σε επίπεδο παραγωγού), σε πλαστικούς σάκους των 35 κιλών με διαχωρισμό δύο κατηγοριών ποιότητας:

α). Κελυφωτό φιστίκι πρώτης ποιότητας ανοικτό σε ποσοστό 100%.

β). Κελυφωτό φιστίκι δεύτερης ποιότητας ανοικτό σε ποσοστό 100%. 

Και φυσικά υπάρχει και το κλειστό φιστίκι πάλι σε συσκευασία των 35 κιλών.

  Στόχος του Συνεταιρισμού είναι να καταφέρει κάποια στιγμή να απευθύνεται απευθείας στον καταναλωτή με ποικιλία τυποποίησης-συσκευασίας αλατισμένου & ψημένου φιστικιού, διαθέτοντάς το σε καταστήματα τροφίμων, πληρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ιχνηλασιμότητας (HACCP, ISO), εντός και εκτός Ελλάδας, για να ωφεληθεί αφενός ο παραγωγός απολαμβάνοντας καλύτερη τιμή στο επώνυμο προϊόν του, και αφετέρου ο καταναλωτής βρίσκοντας χαμηλότερη τιμή σε ένα ταυτοποιημένο και ελεγμένο προϊόν με μεγάλη διαιτητική αξία που όμως θεωρείται ως τώρα απλησίαστο για το μέσο ελληνικό βαλάντιο.

  Έτσι ανοίγεται μια νέα δυναμική προοπτική για την τοπική οικονομία της περιοχής και την αναβάθμιση του εισοδήματος  των αγροτών της.

View the embedded image gallery online at:
https://fistikimolou.gr/el/to-proion-mas#sigProIda509084fe9

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.