There is no translation available.


Σε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο του Κάστρου της Λαμίας παρουσιάστηκαν τα δύο σημαντικά επιτεύγματα του έργου LIFE Agrostrat για την περίοδο 2012 -2017 με τίτλο «Αειφόρες στρατηγικές για την βελτίωση σοβαρά υποβαθμισμένων περιοχών: το παράδειγμα της καλλιέργειας κελυφωτού φυστικιού».

Πρόκειται για ένα λογισμικό διαχείρισης καλλιέργειας που θα απευθύνεται σε καλλιεργητές και συνεταιρισμούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια της φιστικιάς καθώς και στις κατά τόπους περιφέρειες. Το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα του έργου ήταν η ανάπτυξη μιας τεχνικής κομποστοποίησης των αποβλήτων από την επεξεργασία των φιστικιών, μέσω της οποίας οι παραγωγοί θα εμπλουτίζουν το έδαφος και θα μειώσουν το κόστος της λίπανσης. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με φορείς υλοποίησης το Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών, το Ινστιστούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων - ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την ημερίδα, που διοργανώθηκε με την υποστήριξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών Φυστικοπαραγωγών Μώλου και Μάκρης νομού Φθιώτιδας, παρακολούθησαν και χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Γιώργος Κελαϊδίτης και ο Αντιδήμαρχος Λαμίεων κ. Παναγιώτης Ριζάκος

Λογισμικό Διαχείρισης Καλλιέργειας

Την ημερίδα άνοιξε και συντόνισε η Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Δρ. Μαρία Ντούλα. Η κ. Ντούλα μίλησε στον ΑγροΤύπο για το πρώτο σημαντικό επίτευγμα, την δημιουργία ενός λογισμικού που θα παρέχει στους παραγωγούς χάρτες με ακρίβεια αγροτεμαχίου και στους οποίους οι παραγωγοί θα μπορούν να καταχωρούν τα δεδομένα εδαφολογικών αναλύσεων και να παίρνουν συμβουλές λίπανσης για την καλλιέργειά τους στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο. Το ίδιο εργαλείο διασυνδέει τον παραγωγό με τις τοπικές υπηρεσίες της περιφέρειας και τους συνεταιρισμούς, όπου ο χρήστης μπορεί να απευθύνεται για πιο εξειδικευμένα ερωτήματα ή συμβουλές.

Το ίδιο λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντίστροφα από την Περιφέρεια ή τον Συνεταιρισμό για να έχουν εποπτεία των δεδομένων και των επεμβάσεων όσον αφορά στα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται με φιστικιές.Το λογισμικό έχει ολοκληρωθεί με ψηφιακούς εδαφολογικούς χάρτες της Αίγινας και είναι σε πιλοτική εφαρμογή για τους καλλιεργητές του νησιού, ενώ για την Φθιώτιδα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δρ. Σιδέρη Θεοχαρόπουλο, το λογισμικό αυτό διαθέτει έναν ενσωματωμένο αλγόριθμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της καλλιέργειας της φιστικιάς και θα βοηθάει τον γεωπόνο και τον παραγωγό ώστε να παρακολουθεί και να καταγράφει τα δεδομένα του εδάφους στο οποίο καλλιεργεί, όπως επίσης και να ρυθμίζει τις κατάλληλες παραμέτρους λίπανσης ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Κομποστοποίηση αποβλήτων φιστικιάς

Το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα που παρουσιάστηκε στην χθεσινή ημερίδα είναι μια καινοτόμος μέθοδος κομποστοποίησης των κελυφών της φυστικιάς, που παρουσιάστηκε από την κ. Ντούλα. Όπως είπε η Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου, πρόκειται για μια μέθοδο κομποστοποίησης των κελυφών, η οποία αφενός δίνει την δυνατότητα στους καλλιεργητές να λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων, αφετέρου να χρησιμοποιήσουν το κομπόστ σαν βελτιωτικό του εδάφους που θα το εμπλουτίζει σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τη χρήση λιπασμάτων από πλευράς παραγωγών.

Με αυτό τον τρόπο, οι τελευταίοι θα μειώσουν και το κόστος της παραγωγής τους. Όπως ανέφερε η κ. Ντούλα, η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία από τους καλλιεργητές φιστικιού της Αίγινας και υπάρχει η δυνατότητα  τεχνικής υποστήριξης για εκμάθηση της μεθόδου από τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα.

Άλλοι ομιλητές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Δρ. Γεράσιμου Τρωγιάνου από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που έδωσε συμβουλές ορθής λίπανσης της φιστικιάς με βάση την αναμενόμενη παραγωγή αλλά και τα δεδομένα αναλύσεων του εδάδους και των φύλλων. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Αθανασία Χατζηπέρη, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα από την εμπειρία της Αίγινας όσον αφορά στις καλλιεργητικές πρακτικές της φιστικιάς. Η γεωπόνος δεν παρέλειψε να κάνει και αναφορά στους εχθρούς και τις ασθένειες που μπορούν να προσβάλλουν το δέντρο.

Λεπτομέρειες για το λογισμικό διαχείρισης καλλιέργειας  παρουσίασε ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Όπως ανέφερε η τελική έκδοση του λογισμικού θα είναι διαθέσιμη στο τέλος Ιανουαρίου από την ιστοσελίδα www.agrostrat.gr.

Tις ομιλίες έκλεισε ο Δρ. Βίκτωρ Καββαδίας, από το Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών, ο οποίος μίλησε για το θέμα της αξιολόγησης της γονιμότητας εδαφών.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου - Θερμοπύλες

Στον ΑγροΤύπο μίλησε και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μώλου κ. Χονδρόπουλος. Όπως μας είπε, «ο Συνεταιρισμός λειτουργεί τα πέντε τελευταία χρόνια και αριθμεί περί τα εβδομήντα μέλη, ενώ γίνονται προσπάθειες να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Ενέργειες όπως αυτές του προγράμματος Agrostrat και η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ θετικές και οι παραγωγοί θα πρέπει να τις αγκαλιάσουν κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής στο βαθμό που θα θέλαμε».

We use cookies to store information on your computer in order to customise and enhance your experience of our website.